Barion Pixel
  

Töltve, sütve, rántva is finom a tökvirág!



 

 

S hagyjuk is szabadon lélegezni, úszni az őszi fátyol-napsütésben, az éjjeli hideg elől menekülve, mert nemcsak magát a tököt lehet leszüretelni, és főzelék-ként vagy rántva elfogyasztani, hanem a csodaszép tökvirág is ehető!

 

Lénárd Sándor így ír a tök virágáról A római konyhában, 1963-ban:

 

"Amikor a nap úgy perzseli az Örök Várost, hogy a Szent Péter téren az egyetlen hűvösebb hely az obeliszk árnya, az articsóka eltűnik a frittóból. Áldhatjuk a szerencsét, hogy nyomban akad helyettese: a tök virága. Leginkább a zsenge, még kibomlatlan bimbók alkalmasak a kirántásra.

 

A tökvirág, szemben a fritto eddigfelsorolt alkotóelemeivel, nem "aranyozva" (dorato) kerül a tálra, vagyis nincs rajta lisztből és tojásból készült bunda, hanem csak lisztből és vízből való, amelynek pastella a neve.

 

Hadd jegyezzük meg nyomban: a víz helyettesíthető száraz (de nem savanyú!) fehér borral is, ez csak az étel javára szolgálja. Az oly változatosan felhasználható frascati ebből a szempontból is felülmúlhatatlan.

 

Hozzávalók: tökvirág, 1 pohár langyos víz (ha tetszik, száraz fehér bor), 10 dkg liszt, 1-2 kanál olívaolaj, só, 1 tojás fehérje, 1 kis darab mozzarellasajt, 1 darabka sonka, citromszeletek.

 

Számítsunk minden 10 dkg lisztre egy pohár langyos vizet (vagy bort), amit egyszerre öntünk rá, és gyorsan elkeverjük, hogy ne rugalmas tésztaszerű massza képződjék, hanem folyékony pastella. Ehhez adunk 1 evőkanál olívaolajat, sót, majd közvetlenül a felhasználás előtt még egy tojás felvert habját.

 

A pastella legyen selymesen puha és folyékony! Ebbe a masszába mártogatjuk bele a tökvirágokat, mielőtt a forró zsírba kerülnének.

 

Mivel mindent a virág sem mondhat el helyettünk, ajánlatos elébb óvatosan felhasítani, és egy darabka mozzarellasajtot vagy egy kis kockányi sonkát (párurait) belerejteni. Ha pedig a két ínyencséget egyidejűleg helyezzük el rejtett "üzenetként": jól tesszük azt is.

 

Jöhet a refrén, a citromkarika."

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/10/01/toltve-sutve-rantva-is-finom-a-tokvirag/


Tetszett a cikk?
 

2018. október 01.

Hasonló cikkek

Pollenallergia és szénanátha: Mit tehetsz a tünetek ellen?

A tavaszi és nyári hónapok sokak számára nemcsak a kellemes időjárást, hanem az állandó tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést is jelentik. A pollenallergia, vagy más néven szénanátha, világszerte emberek millióit érinti. De vajon mit lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen? Hogyan lehet csökkenteni az allergiás reakciókat természetes módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal? Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb megoldásokat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Patikai fényvédők: Mikor és hogyan használd őket tavasszal?

A tavaszi napsütés egyre erősebb, és bár sokan csak a nyári hónapokban gondolnak a fényvédelemre, a megfelelő fényvédő használata tavasszal is elengedhetetlen. Az UV-sugárzás ilyenkor is károsíthatja a bőrt, felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, és növelheti a bőrrák kockázatát.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Női hormonháztartás egyensúlyban: PMS és menopauza kezelése

A női hormonrendszer folyamatos változáson megy keresztül az élet során. A premenstruációs szindróma (PMS) és a menopauza olyan hormonális állapotok, amelyek jelentős hatással lehetnek a közérzetre, a hangulatra és az általános egészségre. A megfelelő életmódbeli változtatások, természetes kiegészítők és orvosi kezelések segíthetnek enyhíteni a tüneteket és támogatni a hormonháztartás egyensúlyát.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!