Barion Pixel
  

Mítosz vagy igazság? - 2. rész



Mik azok az omega zsírsavak? Mire használhatók bizonyítottan?

     Modern életünk velejárója, hogy az étrendünkben jelentősen megnőtt a zsírbevitel. Sajnos nem az egészségünk számára fontos telítettlen zsírsavakat tartalmazó ételek nyertek teret, hanem az egészségtelen telített zsírsavakban gazdagak.

Egészségtelen zsírok:

- Transzzsírok (a szervezet számára nehezebben lebonthatók, könnyebben lerakódhatnak az érfalra) ezek a zsírsavak az olajok hidrogénezésekor (megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitást adnak) keletkeznek, illetve létrejönnek az olajok hevítésekor (ezért kerüljük az olajok többszöri felhasználását) gyulladáskeltők, fokozzák az érelmeszesedést.

                                                         Mítosz vagy igazság? - 2. rész

- Telített zsírsavak: hevíthetők, komoly hátrányuk hogy emelik a vérben a „rossz” koleszterin szintjét. Telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek: húsok, a sertészsír, a teljes tejből készült tejtermékek (mint pl. a vaj és a tejszín), a kókuszdió, a kókuszolaj, a pálmaolaj.

Egészséges zsírsavak:

Többszörösen telítettlen zsírsavak: omega-6, omega-3.
Az Omega-3-nak van tudományosan igazolt hatása. Omega-3 zsírsavakból többféle létezik:

ALA=α-linolénsav, EPA=eikozapentaénsav, DHA=dokozahexaénsav J

 (ALA: ez tovább alakul EPA-vá, DHA-vá, de mindösszesen 1% képes az átalakulásra, ez fontos lehet ha omega-3mal dúsított élelmiszert veszünk) fő forrásuk a  tengeri halak.

Omega -3 zsírsavak előnyei:

- csökkenti a vérzsírszintet (triglicerid)
- csökkenti a vérnyomást
- gyulladáscsökkentő hatású
- csökkenti a thrombus képződés esélyét
- javítja az érfal funkciókat
- sokízületi gyulladásban (reumatoid artritis) igazoltan csökkenti a gyulladást

Hogyan vigyünk be a szervezetbe, és főleg mennyit:

- Heti kétszer együnk halat.
- Növényi olajak (lenolaj, dióolaj, szójaolaj, tökmagolaj,napraforgóolaj) jelentősége kicsi, mivel kis mennyiségben vannak jelen az étrendben.
- Ha nem megy a hal beillesztése az étrendbe, illetve ha bármilyen szív koszorúér betegségünk van, vagy a vérzsír értékeink közül a triglicerid szintünk magas, akkor fogyasszunk gyógyszer minőségű garantált hatóanyag tartalmú, és tisztaságú, megfelelő EPA/DHA arányú Omacor kapszulát, vagy étrendkiegészítők közül  Omegadefendet.

Minimum napi 1000 mg-ot vigyünk be ha a kapszulás megoldást választjuk.

 


Tetszett a cikk?

2017. március 11.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Bővebben  Elfogadom