Barion Pixel
  

Köhögéskor kortyolgassunk lándzsás útifűből készített teát!



 

 

A lándzsás útifű hatóanyagai: aukubin glikozidpolifenolok, nyálka-poliszacharid, C-vitamint, kálium (K), cink (Zn), cserzőanyag, kovasav. Az aukubin és a nyálkaanyagok miatt kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító. A népi gyógyászat külsőleg bőrsérülésekre használta, nehezen gyógyuló fekélyekre, erős vérzések csillapítására, vágott és gennyes sebekre, mivel fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet és elősegíti a véralvadást. (Összezúzták a leveleit, s azt tették rovarcsípésekre, kisebb égési sérülésekre is.)

Teáját elsősorban köhögéskor szokták kortyolgatni. Enyhíti a torokfájást: a torok nyálkahártyáját védőréteggel vonja be, oldja a légcsőhurutot, csökkenti a köhögési ingert. Segíthet asztma, allergia (állatszőr, por, pollen) esetén is.

Kiváló vértisztító, kisöpri a salakanyagokat, elpusztítja a kórokozókat. Segítségünk lehet gyomorégéskor is. Májbetegség, savtúltengés ellen is használhatjuk.

 

Hogyan készítsünk útifű teát?

 

Forrázzunk le 2-3 dl vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta két csészényit fogyasszunk belőle!

 

Borogatás és gargarizálás

 

Öntsünk le 2 teáskanál lándzsás útifüvet hideg vízzel, hagyjuk állni egy órán át (miközben gyakran megkevergetjük). Gargarizáljunk vele, ha a száj vagy a torok nyálkahártyája begyulladt.

 

Szirup készítése

 

Forrázzunk le egy maréknyi útifűlevelet 3 dl vízzel. Várjuk meg, míg kihűl, majd szűrjük le. Forraljuk fel, kis lángon sűrítsük be, s amikor már nem forró, keverjünk hozzá 200 g mézet. Napi egy-két evőkanálnyit fogyasszunk belőle. (Kisgyerekeknek is adható!) 

 

Levélpép

 

A friss leveleket pépesítsük (vagy csak morzsolgassuk alaposan össze – miután jól megmostuk), s helyezzük el azonnal a nyílt sebre, csípésekre (darázscsípésre, mérges állatok csípésére), az ekcémás felületre. Használhatjuk fülfájáskor, fejfájáskor, fogfájáskor is. Régen kutyaharapáskor is ezt a pépet kenték a megmart felületre. Sőt, még az aranyeret is ezzel kezelték!

 

Figyelem! Várandós és szoptatós hölgyeknek nem ajánlott a belsőleg történő fogyasztás!

 

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/22/kohogeskor-kortyolgassunk-landzsas-utifubol-keszitett-teat

 


Tetszett a cikk?
 

2022. január 27.

Hasonló cikkek

Őszibarack – A nyár napfényízű vitaminforrása

Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs – nemcsak frissítő, lédús és illatos, de valóságos tápanyagbomba is. Akár frissen, akár turmixként fogyasztjuk, vagy épp salátába, desszertbe tesszük, nemcsak élvezetet nyújt, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani

A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Sárgadinnye – A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb hidratálója

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a sárgadinnye. Édes, lédús, frissítő – szinte elengedhetetlen része egy kánikulai napnak. De nemcsak ízletes, hanem valódi tápanyagforrás is - számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Ismerjük meg közelebbről ezt a sárga színű szupergyümölcsöt!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!