Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 1. rész



     A receptek végén feltüntetjük az adott étel energiatartalmát, és- még talán ennél is fontosabb- a makrotápanyagok értékeit, úgy mint a fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmát is.
Időről-időre szeretnénk bemutatni Önöknek egy-egy felhasznált alapanyagot, amellyel esetleg kevesebbet találkozhattak eddig, az egészséges ételeknek viszont alapvető összetevői.

Zab:

     Ebből is elsősorban az apró szemű zabpehelyről szeretnék pár szót említeni. Azért az apró szemű, mert a konyhában a legkönnyebben felhasználható, főzéstechnikailag pedig nagyon sok mindent tudunk vele helyettesíteni. Kiválóan használható akár a búzadara, akár a zsemlemorzsa helyett is (pl.: túrógombócban, panírozáshoz…stb), adott esetben ledarálva lisztként is tökéletesen alkalmazható.

A zab az egyik legkiválóbb lassan felszívódó szénhidrátforrás, ezenkívül megfelelő mennyiségű rostot is tartalmaz, mely elengedhetetlen az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez. Bátran fogyasztható akár magában is, zabkásaként megfőzve, kakaóporral, gyümölcsökkel ízesítve.  

100g zabpehely 60g szénhidrátot tartalmaz.

 

 dr. Nagy-Szombati Hajnalka


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Pókcsípések nyáron – Mire figyeljünk, mennyire veszélyesek és mit tehetünk ellenük?

Ma azzal fogunk foglalkozni, hogy vajon mennyire veszélyes a pókcsípés?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 15.

Darázscsípés nyáron – Tünetek, allergia, védekezés és házi praktikák

. Bár a darazsak nem csípnek ok nélkül, ha fenyegetve érzik magukat, fájdalmasan szúrnak.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 15.

Hogyan védekezzünk a szúnyogcsípés ellen? Léteznek házi praktikák?

A szúnyogcsípés nemcsak kellemetlen viszketést okoz, de bizonyos esetekben allergiás reakciót is kiválthat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 15.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!