Barion Pixel
  

Egészséges turmixokkal a vírusok ellen



Az elmúlt hetekben több olyan növényt is bemutattunk, amelyek jótékony hatásait a vírusos időszakban is élvezhetjük. Ilyen volt a pomelo, a gyömbér, a citrom, a hagyma. Most pedig jöjjön egy kis turmix-kalauz, hogy ötvözni tudjuk kedvenc gyümölcsünket, zöldségünket az egészség jegyében, gyógyulásunk érdekében!

 

A turmixok összetevője: maximum kétféle alapanyag (egy zöldség és egy gyümölcs) a lereszelt gyömbéren és a szűrt vízen kívül. Alapszabály: soha ne tegyünk a turmixba tejet!

 

Fontos, hogy a turmixokat mindig öt percen belül kell meginni, mert ennyi idő után a hatóanyagok nagy mértékben tönkremennek, oxidálódnak. Nézzük például a sértetlen almát, amely hónapokig eláll, de ha kivágunk belőle egy részt, vagy beleharapunk és otthagyjuk az asztalon, akkor hamarosan romlásnak indul, elszíneződik, fonnyad.

 

piros turmix alapvetően a cékla miatt kapta ezt a nevet. A cékla egészséges, vermelt zöldség egész télen át. A legfontosabbak közé tartozik gyógyászati szempontból is! Nyersen hagymával és almával salátának elkeverve is kiváló. A céklalé mellé almát, narancsot, répát, stb. is lehet belecsavarni. Ez ízlés kérdése. Ne szűrjük le, hanem a rostokkal együtt igyuk/együk meg!

 

zöld turmix a spenóttól kapja szép színét. Banán, alma stb. szintén kiváló mellé. Nagy aminosav (fehérje) tartalmú vizes turmix és a fogyasztása ugyanaz, mint a pirosé. Tehát legalább egy zöldség (cékla, spenót, répa stb.) és mellé gyümölcs adja az egészséges turmix összetevőit. Valójában a zöldségek önmagukban nyersen leturmixolva is kiválóak mindenféle gyümölcs nélkül. A gyömbért megpucolva turmixoljuk bele. A betegséges, vírusos és hideg időben kiválóan védi és gyógyítja feltüzelve a szervezetet.

 

Italunkat turbózhatjuk még tovább C-vitamin cseppekkel is.

 

(Szerző: Temesvári Márta / FMC)

 

Figyelem!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban most többféle vitamin akciós áron kapható!


Tetszett a cikk?
 

2018. január 26.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!