A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.
Füge – mediterrán kincs a hazai kertekből
A füge eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, ahol már több ezer éve termesztik. Az ókori Görögországban és Rómában is nagy becsben tartották – nem véletlenül, hiszen íze és tápanyagtartalma egyedülálló.
A jó hír az, hogy Magyarországon is egyre több kertben megterem! A meleg, napos mikroklímájú területeken – például a Balaton-felvidéken, a Dunakanyarban vagy a déli országrészeken – a fügefa egyre gyakoribb látvány, sőt, balkonokon dézsás növényként is sikerrel nevelhető.
Édesanyám kertjében közel negyed évszázada teremnek a hatalmasra nőtt fügebokrok, ahogyan az ismerőseink is bőszen rakják el a fügelekvárt, miután a tőlünk kapott hajtásokat óriási növényekké nevelték és oly’ sok gyümölcs-ajándékot kaptak a gondoskodásért cserébe, hogy már nem bírják a termés ütemében fogyasztani. – Ez mondjuk sok „fügegazdánál” jellemző jelenség, amit a lehullott fügéket bőszen lakmározó hangyák, darazsak és egyéb élőlények szintén igazolni tudnak. (Merthogy már ők se bírják a tempót.) – A bő termés egyik oka egyébként az egyre melegebb klíma.
Miért különösen jó választás nyáron a füge?
Először is azért, mert „kéznél van” – ha él a kertünkben ilyen bokor / vagy a szomszédnál, akivel jó viszonyt ápolunk és megkínál belőle.
Másrészt azért, mert hűsít és felfrissít: a friss füge magas víztartalmú, lédús gyümölcs - természetes módon hidratál a forró napokon.
Energiát ad: a benne található természetes cukrok (glükóz, fruktóz) gyors energiát biztosítanak, ami nyári sportolás, kirándulás vagy tengerparti pihenés közben is jól jön.
Könnyű és természetes: nem terheli meg az emésztést, mégis laktató – így ideális könnyű nyári ételekhez vagy akár desszertként is.
Vitaminbomba a természetből
A fügében rengeteg fontos vitamin és ásványi anyag található, többek között:
A-vitamin – hozzájárul a szem egészségéhez és a bőr normál működéséhez
B1-, B2- és B6-vitamin – segíti az idegrendszer és az anyagcsere működését
C-vitamin – erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatású
K-vitamin – kulcsszerepet játszik a véralvadásban és a csontok épségében
Ásványi anyagokban is gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas és réz is bőséggel található benne.
Emésztésbarát rostforrás
A fügében található rostok segítik a bélrendszer egészséges működését, támogatják az emésztést és megelőzhetik a székrekedést. A vízben oldódó rostok ráadásul hosszan tartó teltségérzetet is biztosítanak – így nyáron, amikor a nehéz ételeket kerüljük, különösen jól jön egy ilyen könnyen emészthető, tápláló gyümölcs.
Szívbarát, cukorbarát
A füge mérsékelt glikémiás indexe miatt mértékkel cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A benne lévő rostok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, miközben a kálium és az antioxidánsok támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
Bőrszépítő hatás
A nyári napsütés megviselheti a bőrt – a füge azonban természetes segítséget nyújthat! Az antioxidánsai (pl. polifenolok) segítenek lekötni a szabad gyököket, míg az A- és C-vitamin támogatja a bőr megújulását. Így nemcsak belülről, hanem kívülről is szépíti a testünket.
Tippek a füge fogyasztására
Frissen fogyasztva a legértékesebb, de az aszalt füge is kiváló nassolnivaló vagy természetes édesítő. (Én személy szerint a fáról szeretem leszedni és utána rögtön meg is eszem. – Aztán nyúlok a következőért…)
A füge remekül illik salátákhoz, joghurtba, zabkásához, vagy akár grillezett húsok mellé is - különleges ízvilágot ad. (Nemrég egy barátom mesélte, hogy Olaszországban járt és olyan pizzát evett, melyen marhanyelv és füge volt.)
Egy-két szem füge uzsonnára – egészséges, finom és energizáló étek!
A füge nemcsak a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, hanem rendkívül sokoldalú egészségmegőrző is. Frissít, táplál, szépít – és egyre közelebb van hozzánk, hiszen hazánkban is egyre többen fedezik fel értékeit. Jól tesszük tehát, ha kihasználjuk jótékony hatását – és élvezzük különleges ízét.
(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)
Tetszett a cikk?
2025. augusztus 05.