Barion Pixel
  

A nyár a nikkelallergia szezonja



 

 

Nem mindegy, mit viselünk

 

Nyáron a lengébb öltözet miatt nagyobb az esélye annak, hogy a melltartó, vagy a fürdőruha fémcsatja, az övcsat közvetlenül érintkezik a bőrünkkel. Színesebben öltözködünk, s ez a kiegészítőkben is megmutatkozik, szívesen választunk az aktuális ruhákkal színben harmonizáló ékszereket. A bizsuk viselése pedig az arra érzékenyeknél kellemetlen tünetekkel is járhat. Gyakori a fülcimpákon, a nyaklánc vonalában, vagyis a fémmel történt érintkezés helyén megjelenő vörösség, bőrpír, égő érzés – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A nikkelallergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nemcsak egyes ékszerek, övcsatok, de a rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is.

 

Táplálkozás és nikkelallergia

 

Kevesen tudják, hogy a nikkelallergia nem csak bőrtüneteket okozhat – figyelmeztet a főorvosnő. Létezik egy, a nikkelallergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „nikkelallergia szindróma” is. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, nagy felületű ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki. Jelentkezhet még fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység is. Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkelallergiára is. Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket. A mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom, dió és mandula nikkeltartalma különösen magas.

 

Lemondás helyett kezelés

 

Szigorú diéta és a kiegészítők, ruhadarabok szelektálása helyett ma már korszerű kezelési mód áll a betegek rendelkezésére – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A hivatalos nevén nikkel deszenzitizációként definiált folyamat lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. Nagyon alacsony dózissal, 0,1 nanogramm mennyiséggel kezdünk, fokozatosan emelve az adagot, majd beállunk egy fenntartó dózisra, melyet legalább egy éven át kell szedni.

 

A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkelallergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg. A kezelést kezdetben kombináljuk nikkelszegény étrenddel, majd a fenntartó adag elérése után fokozatosan visszavesszük ezeket az – egyébként egészséges és a szervezet számára szükséges – élelmiszereket a táplálkozásba.

 

 

(Forrás: Patika Magazin )

 

 

 


Tetszett a cikk?
 

2019. március 25.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!